Inspiration

Inspiration från förskolor och skolor i kommunen

Här kan ni ta del, och inspireras, av hur andra förskolor och skolor i Hässleholms kommun arbetar med miljö i sin verksamhet.

Gör ni något som kan inspirera andra? Maila gärna in bild och en kort text till oss.

TV4 Nyheterna gjorde ett inslag om våra Sopsamlarmonster

De filmade inslaget från Vena Friskvårdsförskola, som arbetar mycket med våra Sopsamlarmonster.

Dalhagens förskola

Här ser ni lite bilder på de olika Sopsamlarmonstren, Dalhagens förskola har försökt skapa dem av olika material och oftast av de material som de samlar på. Plastis är t.ex. gjort av en petflaska. Under arbete med Metallika fick barnen prova på att arbeta tillsammans i grupp. 

Förskola Äventyret i Göteborg

Sopsamlarmonsterna har hittat till Göteborg hos förskolan Äventyret, där hittar vi Kompostina som barnen kan lägga skal från frukt i. De arbetar även med QR koder till alla monster för att barnen ska kunna lyssna på vad de heter och vad varje monster tycker om. Till jul hittade vi Lysien och Plastis i deras julgran, Lysien älskade lamporna och Plastis tyckte plastgranen var en toppen plats att häng på. 

Växthusets förskola

På förskolan Växthuset arbetar de mycket med sopsamlarmonster och kopplar dem till både siffror och bokstäver. De har också 2 st display-kuber där de byter ut sopsamlarmonster och sen får barnen lägga ner de sopor som tillhör monstret. 

Hörselförskolan Syrsan

Här matar barnen Kompostina efter fruktstunden och även de andra monsterna med sopor. De har också köpt i två sopbilar som baenen älskar att leka med. Plastis och hans plastkorkar hjälper barnen att räkna. 

Cymbalens förskola i Malmö

Så här introducerade Cymbalens förskola sopsamlarmonsterna för deras barn, men även för förädrarna till barnen på ett föräldrar möte. Härligt att se Metallika, Prassel, Plastis, Pappis, Flamman och Kompostina har roligt!

Hässleholms Tekniska Skola HTS

Våra gymnasium i kommunen är duktiga på att källsortera, här ser du hur HTS har gjort ute i korridorerna, där har eleverna möjlighet att sortera upp Pappersförpackningar, Plastförpackningar & Matavfall.

T4 Montessori

T4 Montessori har inför källsortering på skolan! se vilka fina behållare och bra uppmärkt de har. I korridorerna hittar man 4 olika fraktioner och på en samlingspunkt har man samlat lite fler fraktioner.

Lejonskolan

Lejonskolan i Sösdala har nu under våren infört källsortering på skolan, det finns möjlighet för källsortering i klassrummen och ute i korridorerna.

Förskolan Skogsdungen i Upplands Väsby

Sopsamlarmonsterna fortsätter sin turné och arbetas nu också på avdelningen Ekorren, Förskolan Skogsdungen i Upplands Väsby.

Just den här dagen gav Metallika barnen i uppgift att göra en egen Metallika av återbruksmaterial. Visst blev den fin?!

Vildmarkens förskola

På Vildmarkens förskola har de en hel sorteringshylla och under samlingen har de gjort ett jättefint plakat där man kan mata Kompostina med sin äppelskrutt t.ex.

Förskolan Skogtorp i Upplands Väsby

Våra sopsamlarmonster har letat sig utanför kommunen och Förskolan Skogtorp i Upplands Väsby har jobbat mycket med Sopsamlarmonsterna. Här kommer deras fina återvinningsstationer.

Lokaltidningen Mitt i gjorde ett reportage om hur förskolan Skogtorp i Upplands Väsby arbetar med Sopsamlarmonster.

Lilla Björn förskola

Sedan hösten 2016 har Lilla Björn förskola haft ett projekt "Hand i hand - återvinner vi allt" som handlat om källsorteringen i vardagen på förskolan. Miljön på förskolan har ändrats, farliga plaster har plockats bort och ersatts med material som för andra kanske skulle klassats som skräp. Barnen på förskolan bygger, skapar och upptäcker material och återanvänder allt möjligt, istället för att köpa nytt.

Barnen har arbetat mycket med sopsamlarmonsterna som de älskar.

Förskolan Harpan

Förskolan Harpan har under 2016 arbetat med materialet om Sopsamlarmonsterna!

Stralsunds förskola

Titta vilken fin återvinningsstation barnen på Stralsunds förskola har gjort. Nu kan de källsortera sitt avfall med stil.

Vena friskvårdsförskola

Vena friskvårdsförskola arbetar mycket med vårt material om Sopsamlarmonsterna, de har även en kompost som visar barnen matens kretslopp.

Mötesplats Ljungdala

På Mötesplats Ljungdala har sopsamlarmonsterna fått flytta in. Visst gör dem sig bra på tunnorna? Ett bra exempel på en väldigt fin källsorteringsstation som är enkel att göra själv.