Vi håller Hässleholm Rent

Nu är det äntligen dags för årets Vi Håller Rent-kampanj!

Varje vår deltar Hässleholms kommun i Vi Håller Rent - Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp – både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. 2018 deltog 676 366 hjältar runt om i landet!

I Hässleholms kommun deltog 62 stycken förskolor, skolor, föreningar, organisationer, företetag och pivatpersoner i Vi Håller Rent-kampanjen 2018. Totalt hade vi 4019 miljöhjältar som såg till att kommunen blev finare och betydligt renare. Bra jobbat! Men, vi kan bli fler, många fler! 54 förskolor och 28 grundskolor med över 8000 barn och ungdomar, privata aktörer, föreningar, företag, familjer, intresseorganisationer och hjälporganisationer tillsammans kan vi göra Hässleholm till en skräpfri kommun. 2018 kom Hässleholms kommun på plats 10 av 287 kommuner i Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang för och insatser mot nedskräpning! Vilken bra placering, kan vi bli ännu bättre till 2019!?

Anmäl er redan idag!   

Den 6 februari öppnar anmälan. Anmäl er på ww.hsr.se/vihallerrent. Alla anmälda förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och digitalt pedagogiskt material. I Hässleholms kommun kommer vi distribuera materialet vecka 16. Deltagare får material genom att vi kör ut materialet till förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar.

Företag, privatpersoner och övriga föreningar kan köpa skräpplockarmaterial i Håll Sverige Rents webshop från och med 6 februari 2019. Samtliga deltagare kan också använda skräpplockarappen Skrappen och registrera sin skräpplockning. Skrappen finns för både iPhone- och Androidmobiler.

Hur går det till?

Skräpplockardagarna är för alla; skolor, förskolor, organisationer, föreningar, privatpersoner och företag, ju fler vi är desto bättre. Efter att ni har anmält er och fått ert material bestämmer ni själva vilken dag, eller vilka dagar, ni vill plocka skräp. Vi rekommenderar att ni gör det under vecka 19 då det är Hässleholms officeiella skräpplockarvecka, givetvis kan ni plocka både innan och efter om det passar er bättre. Glöm inte skicka in en bild till oss, vi vill gärna lägga upp bilder på ert engagemang på vår hemsida.  

Cleanite

Nytt för i år är att vi till alla skolor i kommunen rekommenderar att delta i vår tävling CLEANITE!
Skräpet har tagit sig in överallt. Det finns i era klassrum, det finns på skolgården, i haven, på stan´, i skogen – it´s everywhere! Nu är det dags att göra någonting, nej, ni MÅSTE göra någonting. Samla ihop ert team to make it clean och tävla i Cleanite. Cleanite pågår under hela vecka 19 och er uppgift är att plocka så mycket skräp ni bara kan hitta. Klicka på inbjudan i högerspalten för att läsa mer. Anmäl er på ww.hsr.se/vihallerrent för att delta i Cleanite och riva skräpets fästningar.

Inspiration

På Håll Sverige rents hemsida finns tips på aktiviteter att göra i samband med skräpplockardagarna, här hittar ni även annan intressant fakta och spännande nyheter. För lärare och förskollärare finns det många sätt att arbeta pedagogiskt med nedskräpning, återvinning och konsumtion. Håll Sverige rents hemsidan hittar ni här

Nu ser vi till att tillsammans bli den bästa (och renaste) kommunen i landet.

2019 års inbjudan till förskolor

2019 års inbjudan till skolor

2019 års inbjudan till barn- och ungdomsföreningar