Årskurs 4-6

Material

För årskurs 4–6 rekommenderar vi att arbeta med Energismart, vi har tagit fram en utmaning "Avfallstrappan" som pågår under höstterminen. Där kan klasserna 4–6 medverka. Klassläraren anmäler klassen genom formuläret nedan, för att sedan arbeta med avfallstrappans olika steg och genomföra de fem obligatoriska övningarna. Därefter ska klassen skapa sin egen avfallstrappa som ställs ut på Hässleholms stadsbibliotek under vecka 49. 

En oberoende jury utser vinnaren och vinsten är en utflykt för klassen till Kretseum i Malmö med transport och kost inkluderad. Vill du veta mer om utmaningen Avfalltrappan? Tryck på bilden till höger så kan du se vad tävlingen innebär och hur det går till.

Utmaningen Avfallstrappan

I lärarhandledningen för avfallstrappan kan du som pedagog läsa hur du arbetar med affischen Avfallstrappan, de fem olika faktabladen och hur utmaningen går till. 

Avfallstrappan - Lärarhandledning

Till höger hittar du anmälningsformuläret där klassläraren anmäla sin klass att delta i utmaningen. Här nedan ser ni övningarna som är en del utav utmaningen uppdelade efter de fem olika stegen på avfallstrappan, en övning på varje steg är obligatorisk att göra.

2018 års vinnare är Ljungdalaskolan klass 4!

Juryns motiveringLjungdalas klass 4 har genom sitt bidrag tagit fram en inspirerande och tydlig gestaltning av avfallstrappan. Med hjälp av färg, form och en stor dos kreativitet har de skapat en genomarbetad design som andas både återbruk och minimering. 

Anmälningsformulär

Avfallstrappan

Läs mer om de olika stegen och se faktabladen nedan. 

Energismart - Livscykel

Nedan ser du lärarhand-ledningar och elevblad för de olika livscyklarna.

Brännbarts flöde

En t-shirts livscykel
Elevblad 1
Elevblad 2

Matavfallets väg
Elevblad 1

Återvinningscirkeln