Avloppsreningsverket en dimmig morgon

Vårt vatten

Vatten är vårt viktigaste livsmedel och därmed något vi måste vara rädda om. På denna sida kan du läsa mer om dricksvatten, dagvatten och spillvatten. Du hittar även information om vad du får spola ner i avloppet samt hur du ansluter dig till allmänt vatten och avlopp.

Miljö + Vatten = Sant

Hässleholm Miljö och Hässleholms Vatten är numera ett och samma bolag med det gemensamma bolagsnamnet Hässleholm Miljö. Hässleholm Miljö arbetar även fortsättningsvis för att ge dig hög service, leverera gott och hälsosamt kranvatten och hantera spill- och dagvatten. Vi servar drygt 40 000 av kommunens invånare med gott och hälsosamt dricksvatten, och med hjälp av reningsanläggningarna runt om i kommunen hjälper vi till att hålla sjöar och vattendrag rena och friska.

Matfett i avloppet

När fett spolas ner i avloppet kan det stelna och sätta igen rören vilket i värsta fall leder till stopp i ledningarna. Dessa fettproppar kan leda till stora och kostsamma problem både hos dig som fastighetsägare och i det kommunala ledningsnätet.

Så gör du rätt med matfett

Hemma finns det några saker att tänka på för att undvika stopp i avloppet. Har det blivit olja eller smör över vid matlagningen? Torka ur stekpannor och kastruller noggrant med hushållspapper och släng pappret i soporna som matavfall. Om du till exempel friterar hemma och därmed fått stora mängder frityrolja ska du hälla det avsvalnande fettet i en pet-flaska och ta med till en återvinningscentral eller sortera det i den röda miljöboxen Öppnas i nytt fönster..

Det allra bästa är såklart att försöka minimera användningen av olja och smör så du slipper få matfett över. Vår fett-trappa kan hjälpa till för att tänka rätt. Pdf, 212.2 kB, öppnas i nytt fönster.

  • Våtservetter
  • Tops
  • Bomull
  • Bindor & tamponger
  • Skräp
  • Medicin
  • Färg & kemikalier
  • Kläder & underkläder
  • Trasor
  • Snus och fimpar

När de föremålen spolas ner leder det till att det blir stopp i pumpstationer och då kan orenat vatten läcka ut i naturen. Inte heller kan reningsverken ta bort alla de miljöfarliga ämnen som finns i exempelvis cigaretter och mediciner. När det slängs i toalettstolen fortsätter många av ämnena ut i kretsloppet, i hav och sjöar, till fiskar och andra djur. Tack för att du spolar rätt!

Släng rätt i toalett keyboard_arrow_right
Down the toilet keyboard_arrow_right

Planerar du att ansluta dig till allmän VA?

Om inte VA-servis är utförd fram till fastighetsgränsen skickas en ansökan till Hässleholm Miljö. Vi måste först utreda möjligheten att ansluta fastigheten innan klartecken ges. När du fått klartecken om detta eller det redan finns VA framdraget till din tomtgräns, sänder du en beställning till oss.

Ladda ner ansökan keyboard_arrow_right
Ladda ner beställning keyboard_arrow_right

Senast uppdaterad: